Головна Новини та публікаціїНапрямки роботиАналітикаПро насКонтакти
» » Результати громадського спостереження за ЗНО в Дніпропетровській області; новації вступної кампанії 2015

Результати громадського спостереження за ЗНО в Дніпропетровській області; новації вступної кампанії 2015

Результати громадського спостереження за ЗНО в Дніпропетровській області; новації вступної кампанії 2015

7 липня в 12:00 в медіа-центрі «ДНІПРО ПОСТ» відбулася прес-конференція«Результати громадського спостереження за ЗНО в Дніпропетровській області; новації вступної кампанії 2015».

У прес-конференції взяла участь:

- представник «Громадянської мережі «ОПОРА»» Тетяна Федько.

Тетяна Федько:

Громадянська мережа «Опора» провела 91 спостереження за процедурами ЗНО в Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Павлограді та Кривому Розі з української мови та літератури, англійської мови, математики, історії України.

ЗНО цього року має ряд відмінностей, зумовлених змінами умов вступу до ВНЗ: ЗНО з української мови та літератури об’єднали з ДПА, для вступу до вишів не будуть дійсними сертифікати УЦОЯО минулих років. Це вплинуло на високу явку учасників тестування з української мови та літератури, яка склала близько 95%. Ще одна новація – наявність базового та поглибленого рівнів завдань з української мови та літератури і математики. Поглиблений рівень буде передбачений Правилами прийому деяких ВНЗ на окремі спеціальності. Однак спостерігачами були зафіксовані випадки, коли учасники відмовлялися працювати над завданнями поглибленого рівня і здавали незаповненими бланки відповідей. Явка на інші предмети була нижчою – абітурієнти, котрі не склали ЗНО з української мови та літератури, втратили шанс вступати до ВНЗ. Адже змінився підхід до визначення результатів ЗНО – встановлення так званого порогового балу «здав/не здав». Спостерігачам «Опори» Дніпропетровський РЦОЯО надав можливість бути присутніми на засіданні експертних рад під час встановлення порогового балу. Цей поріг дозволяє розмежувати абітурієнтів з мінімально необхідним обсягом знань від тих, хто його не має.

Загальна оцінка проведення ЗНО в Дніпропетровській області – позитивна. Але без порушень процедури персоналом пунктів тестування (ПТ) та абітурієнтами не обійшлося.

На пункті ПВНЗ «Дніпропетровський гуманітарний університет» під час тесту з англійської мови один із старших інструкторів знайомився із тестовими завданнями сертифікаційної роботи, інший старший інструктор залишав аудиторію без дозволу відповідального за пункт тестування.

Під час тестування з історії України на ПТ ПВНЗ «Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля» не вистачало 10 інструкторів – вчителі не були повідомлені. До початку написання тесту за допомогою ДРЦОЯО необхідна кількість персоналу була забезпечена. На ПТ «Дніпропетровський центр професійно-технічної освіти (Корпус №2)» уповноважена особа ЦОЯО виявила двох інструкторів, котрі в аудиторіях під час ЗНО читали книги. Книги було вилучено, інструктори написали пояснювальні записки.

Абітурієнти цього року менше спізнювалися та забували необхідні документи для допуску на ПТ. Також через порушення були процедури вилучення учасників з пунктів.

За інформацією Дніпропетровського РЦОЯО, кількість учасників тестування, якими дочасно припинено виконання сертифікаційної роботи у зв’язку з порушенням порядку проведення ЗНО-2015, складає 48 осіб. Переважно, через виявлення у учасників різних технічних пристроїв, здебільшого – мобільних телефонів. У двох абітурієнтів під час складання тесту з англійської мови за допомогою металодетектора виявлено навушники, однак роботу над тестом вони не припинили. Це є порушенням, громадський спостерігач «Опори» вніс зауваження до протоколу.

На ПТ КЗ «СЗШ №30» у Дніпродзержинську під час тесту з математики троє абітурієнтів були позбавлені права продовжувати роботу над тестом через наявність шпаргалок. При цьому двоє з них після складених актів про порушення подали апеляції, бо були незгодні з ануляцією їхніх результатів. Така апеляція не може бути задоволена.

Спостерігачами зафіксовано 21 випадок звернення до медичного працівника, 2 абітурієнтки не завершили написання роботи за станом здоров’я, а ще 2 – госпіталізовано.

Цьогорічна вступна кампанія має ряд суттєвих відмінностей порівняно з попередніми роками. Основними є 3 – новий підхід до обчислення конкурсного балу, до кожної зі складових якого будуть застосовані вагові коефіцієнти; запровадження пріоритетності (рейтингування) поданих заяв; автоматизована система надання рекомендацій до зарахування на місця державного замовлення, що має відбутися в один етап.

Як і в попередні роки, вступники можуть подати для участі у конкурсному відборі в паперовій або електронній формі 15 заяв – по 3 заяви до 5 ВНЗ України. Важливою є конкретизація – йдеться саме про три заяви в одному ВНЗ, адже раніше в Умовах прийому йшлося про заяви на 3 напрями підготовки (на три спеціальності). Ще одна новація – кожній із поданих заяв вступник має присвоїти показник, виражений числами від 1 до 15, де 1 – найбільш пріоритетна заява, 15 – найменш пріоритетна. Рейтингуючи в такий спосіб заяви, вступник визначається особисто, а також демонструє свій намір приймальній комісії щодо того, де саме він хоче навчатися та за якою спеціальністю.

Відповідно змінам до Умов прийому зарахування вступників відбуватиметься в один етап, а не в 3 як у попередні роки. Ймовірно, що частина абітурієнтів не виконає умови до зарахування, тобто не подасть оригінали документів в приймальну комісію до 8 серпня. В такому випадку Умовами прийому передбачено надання рекомендацій до зарахування на вакантні місця державного замовлення вступникам із числа рекомендованих до зарахування на навчання за кошти фізичних та юридичних осіб, котрі виконали умови до зарахування та мають найвищий конкурсний бал.

Графік проведення вступної кампанії 2015 року:

10 липня – старт прийому заяв та документів на денну форму навчання;

31 липня – закінчення прийому заяв та документів;

4 серпня (не пізніше 12:00) – оприлюднення рейтингового списку вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення;

4-8 серпня – виконання вимог до зарахування на місця державного замовлення;

10 серпня (не пізніше 12:00) – зарахування вступників за державним замовленням;

12 серпня (не пізніше 18:00) – надання рекомендацій до зарахування на вакантні місця державного замовлення вступникам за рейтингом із числа рекомендованих до зарахування на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб, які виконали умови до зарахування.

Не пізніше 15 серпня – виконання вимог до зарахування на місця за кошти фізичних та юридичних осіб.

Не пізніше 17 серпня – зарахування вступників за кошти фізичних та юридичних осіб.

 

 

 



© ГО "ДНІПРОПЕТРОВСЬКА МЕРЕЖА "ОПОРА"
2006-2017
Використання матеріалів із сайту Громадянської мережі ОПОРА дозволене за умови наявності посилання (у випадку інтернет-видання - гіперпосилання) на www.oporadp.org